Stenalderkost

Stenalderkost/Palæo

Hvad handler Stenalderkost om?

Stenalderkost, også kendt som Palæo, er svaret på alle kødelskernes drømme: en kur som mange omtaler som rigtig ”mandemad”. Mottoet lyder meget simpelt: Hvis du spiser som i stenalderen, så bliver du slank. På ingen tid blev Stenalderkost kendt af de fleste af os, der ønsker at tabe sig eller er ude på en livsstilsændring. Mange har skrevet bøger om Palæo eller Stenalderkost, men professor Loren Cordain udgav bogen ”Paleo Diet” og fik ophavsret på selve navnet. TV-kokken Thomas Rode har også udgivet bogen ”Stenalderkost – Palæoopskrifter”, som kan fås i de fleste boghandler.

Tanken bag Stenalderkost er, at menneskets genetik ikke har forandret sig mere end 1% siden stenalderen. Forfatterne bag bøgerne mener derfor, at nutidens kost er uhensigtsmæssig for mennesker, fordi vi indtager for meget stivelse og ”moderne” kost, som der ikke fandtes i stenalderen. Grundprincipperne i Stenalderkosten bygges derfor op omkring den kost, som vi spiste i stenalderen – heraf navnet. Vi har brug for fedt og protein som hovedbestanddelen i vores kost. Det kræver derfor, at du giver pasta, kornprodukter og søde sager sparket! Hvis du er villig til dette, så skal du, ifølge forfatterne, aldrig mere tælle kalorier. Kosten består hovedsageligt af kød samt bær, nødder, rodfrugter og frugt med et minimumindtag af kulhydrater som fx brød, kartofler, ris og pasta.

Hvad må jeg spise, og hvad må jeg ikke spise?

Der er omkring 6 forskellige grundprincipper, der overordnet tegner et billede af, hvad du må spise, og hvad du ikke må spise.
1) Spis masser af kød og fisk
2) Spis frugter og stivelsesfrie grøntsager
3) Spis ikke kornprodukter
4) Spis ikke bælgfrugter
5) Spis ikke forarbejdede produkter
6) Spis og drik ikke mælkeprodukter

Hvorfor skal jeg vælge Stenalderkosten?

I forhold til mange andre kortvarige slankekure er Stenalderkost en livsstilsomlægning, der varer resten af livet. Stenalderkosten har dog en masse ligheder og forskelligheder med de andre slankekure.

Atkins: Begge kure er ens i forhold til indtaget af sundt fedt og proteiner. I forhold til Stenalderkost, skal du ikke udelukke kulhydrater totalt i Atkins. Hvis vi sammenligner de to kure, er Atkins lettere, da du ikke udelukker nær så mange madvarer, som Stenalderkosten kræver.

Dukan: Strukturen i kurene er meget forskellige, da du i Dukan følger 4 forskellige faser. Dette er der ikke noget af i Stenalderkosten. Begge har højt proteinindtag og lavt indtag af kulhydrater. Hvor du i Stenalderkosten ikke må spise eller drikke mælkeprodukter, udelukker Dukan ikke dette. Hvor du i Dukan må spise de ”forbudte madvarer”, når du er i mål med dit vægttab, udelukker Stenalderkosten forskellige madvarer konstant.

South Beach: Der fokuseres igen på et højt proteinindtag, men med et mindre fokus på kulhydratindtaget. I South Beach må du efter de første faser indtage kulhydrater, hvor Stenalderkosten udelukker dette for altid. Strukturen er ligeledes anderledes med en inddeling af forskellige faser ligesom Dukan.

Verdens Bedste Kur: Disse to kure er nærmest identiske med deres store fokus på indtaget af proteiner. Den største forskel der findes er, at du ikke må spise eller drikke mælkeprodukter, hvor du i Verdens Bedste Kur må spise og drikke magre mælkeprodukter.

Suppekuren: Er en begrænset periode, hvor du kun spiser suppe. Kuren giver et meget hurtigt og effektivt vægttab, men dette er oftest ikke langvarigt. Stenalderkost er dermed en livsstil og ifølge forfatterne ikke en vej til et hurtigt og overstået vægttab.

Rigshospitalets Slankekur: Den største lighed i disse to kure er det lave indtag af kulhydrater – ellers er ligheden ikke stor. I Stenalderkost er fisk og nødder mere end velkomne, men forbudt hvis du følger Rigshospitalets Slankekur.

Virker Stenalderkosten?

Thomas Rode peger på, at man kan se frem til et stabilt energiniveau, bedre hud, og færre cravings. Dette er blot nogle af de få fordele fortalerne for Stenalderkost mener følger med, hvis man ændrer sin livsstil til stenalderkost. Derudover mener de, at ændringen til Stenalderkost er en god måde at tabe de overflødige kilo på uden at tælle kalorier.
Formålet med at begrænse kulhydratindtaget er, at kroppen vil danne energi ud fra fedt og ikke glukose. Dog anbefaler de fleste eksperter, at hovedbestanddelen i vores kost rent faktisk skal bestå af kulhydrater, da det er herigennem vi får vores primære indtag af vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Flere eksperter advarer mod slankekure med udelukkelse af kulhydrater, da der ikke foreligger nok forskning omkring, hvad dette vil eller ikke vil gøre ved kroppen. Derudover advarer eksperter om udelukkelsen af mælk og mælkeprodukter. Calcium er meget vigtigt for kroppen, da det er med til at opbygge dine knogler, og ved udelukkelsen af dette kan du ende i calcium-mangel. Hvis du mangler calcium, vil der være en risiko for knogleskørhed.
Derudover er der lavet studier af forskere fra England, hvor de påviser, at stenaldermenneskets hjerne og sundhed ikke var på grund af kød og proteiner, men snarere kulhydrater fra rodfrugter og stivelsesholdige grøntsager. De mener derfor ikke, at stenalderkost bidrager med noget godt, da kulhydrater er vigtigt for kroppens funktion.

Konklusion om Stenalderkosten

Stenalderkost er ikke en kostplan som man spiser efter for at opnå et hurtigt vægttab. Det siges, at være en livsstilsændring som sigter mod bedre helbred og velvære. Det er en ny måde, at leve på, og en tilgængelig og let måde, at tabe de overflødige kilo. Eksperter advarer dog imod udelukkelsen af kulhydrater og mælkeprodukter, da disse madvarer er vigtige for kroppens funktioner. Selvom forfatterne til de forskellige bøger reklamerer med et godt helbred og velvære, hvis man lever efter Stenalderkostens principper, så kan der også være en del bivirkninger og konsekvenser, når man udelukker bestemte fødevaregrupper. Før du starter på kuren, skal du derfor gøre op med dig selv, om du er villig til at spise som en stenaldermand og udelukke kulhydrater og søde sager for altid.