Omvendt madpyramide

Atkins kuren kan være en effektiv kickstart, men den fungerer ikke i længden!

Principperne bag Atkins kuren stammer fra Dr. Robert C. Atkins. Han er manden bag konceptet ‘Dr. Atkins’ nye kostrevolution’, der vender de gængse kostråd på hovedet. Ud med kartoflerne og ind med piskefløden! Han har sammen med sin hustru, Veronica Atkins, sammensat adskillige opskrifter, der skal gøre det let at følge de fire faser i kuren, som du kan læse mere om længere nede i artiklen. Du kan købe Atkins-parrets kogebøger i de fleste boghandler.

Hvad går Atkins kuren ud på?

Atkins kuren minder om South Beach kuren i den forstand, at de begge anbefaler minimalt indtag af kulhydrater, men næsten frit slag, når det kommer til fedt og proteiner. Det vil sige, at fedt kød, ost, fløde, smør, nødder, olier og mayonnaisesalater er velkomne gæster i køleskabet, mens eksempelvis brød, ris, pasta og kartofler bliver sat i skammekrogen.

Atkins kurens effektivitet skyldes det simple faktum, at proteiner mætter bedre end kulhydrater, hvilket medfører at man automatisk spiser mindre. Hvis man spiser meget fedt og samtidig få eller ingen kulhydrater, sætter det desuden nogle fysiologiske mekanismer i gang, der gør, at man føler sig mindre sulten. Kroppen kan nemlig ikke nedbryde fedtet helt, hvis den ikke får kulhydrater, og det betyder, at en del af fedtet bliver omdannet til såkaldte ketonstoffer. Denne proces har en sultdæmpende virkning, hvilket i sidste ende kan medføre et vægttab.

Bagsiden af medaljen er desværre, at effekten af disse ketonstoffer forsvinder, når man begynder at spise normalt – og så melder sulten sig på banen med fornyet styrke. Mange ernæringseksperter mener derfor, at Atkins-kuren ikke kan bruges som udgangspunkt for en livsvarig kostændring. Den kan være god til at kickstarte slankekuren og tabe de første kilo, men herefter må man i gang med en generel kostomlægning, hvis man vil holde vægten.

Atkins-kuren kan desuden være svær at holde ud i længden. Det kan være lækkert at mæske sig i smør, fedt og fløde i de første par dage, men man kommer faktisk hurtigt til at længes efter en skive rugbrød eller et æble. Så selvom du kun skal følge kuren i en begrænset periode, kan det være hårdt med så hårde restriktioner på madområdet – også selvom der i princippet ikke er noget loft for kalorieindtaget.

De fire faser i Atkins kuren:

Fase 1 – Introduktionsfasen. I denne fase må du (blandt andet) ikke røre sukker, alkohol eller hvede. Formålet er at opnå et vægttab ved simpelthen at ændre kroppens kemi – den skal vænnes til at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater. Introduktionsfasen skal stabilisere blodsukkeret og begrænse din spisetrang. For at opnå dette skal du følge en 12-punktsplan – og gør du dét, kan du se resultater allerede efter 14 dage. Herefter kan du starte på næste fase.

Fase 2 – Vedvarende vægttab. Her skal du skræddersy et kostprogram efter din personlige smag. I anden fase er det tilladt at indtage flere kulhydrater end i første fase, men du skal stadig finde en balance, der kan holde vægttabet i gang.

Fase 3 – Optakt til stabil vægt. Ved begyndelsen af denne fase skulle du meget gerne være ganske få kilo fra dit endelige mål. Derfor skal du i denne optaktsfase vænne kroppen til en stabil vægt. Det kan gøre denne tredje fase til en lang og sej affære.

Fase 4 – Stabil vægt for livet. Du skulle nu gerne have nået den vægt, som du besluttede dig for at ende med, før du startede på kuren. Nu handler det om at holde vægten, samtidig med at du udvider dit sortiment af fødevarer. Uanset hvad er det en dårlig idé at gå tilbage til dine gamle madvaner, når du har afsluttet kuren.

En vigtig del af Atkins kuren er, at du under alle fire faser bør dyrke regelmæssig motion og tage kosttilskud for at få dit behov for vitaminer og mineraler dækket.

Virker Atkins?

Mad pyramide for Atkins kuren. En af ulemperne ved kuren er forstoppelseGrundtanken i Atkins er, at man kan tabe sig uden at nedsætte sit kalorieforbrug, hvilket mange ernæringseksperter mener er det rene vanvid. Det burde slet ikke kunne lade sig gøre at tabe sig, hvis kalorieindtaget forbliver uændret, lyder argumentet. Nyere studier viser imidlertid, at Atkins-kuren rent faktisk kan fremkalde et vægttab, men der er stadig tvivl om de langsigtede konsekvenser af kuren. Nogle mener, at kulhydratfattige kure som for eksempel Atkins-kuren kan forøge risikoen for blodpropper i hjertet, diabetes og kræft, men der er endnu ikke forsket tilstrækkeligt inden for disse områder til, at man kan udlede noget definitivt.

En af ulemperne ved Atkins og andre lignende kure med et minimum af kulhydrater er, at det kan give forstoppelse. Det skyldes, at man ikke får nok fibre, der som regel findes i fuldkornsprodukter, frugt og grønt. Undersøgelser har vist, at op mod 70% af de personer, der følger en ekstrem anti-kulhydrat-kur, døjer med forstoppelse. Man kan gå hen og få kroniske maveproblemer, hvis man har forstoppelse over længere tid, så vær opmærksom på hård mave, hvis du starter på Atkins kuren.

Konklusion om Atkins kuren

Atkins kan være en særdeles effektiv affære, hvis man følger den til punkt og prikke og giver kulhydraterne den kolde skulder. Det kan dog være svært at vænne sig til de restriktive madskemaer. Hvis man ikke duer til at spise flødeis, røde bøffer og hønsesalat til morgenmad, skal man måske overveje en anden kur.

De langsigtede konsekvenser af Atkins kuren er endnu ikke kortlagt, men mange eksperter mener, at det kan være farligt helt at undvære kulhydrater i længere tid. Atkins kuren kan derfor næppe bruges som udgangspunkt for en varig kostomlægning, men den kan være god at kickstarte et vægttab med.

Man skal holde sig for øje, at sulten og de tabte kilo kan melde sig på banen igen, når man dropper kuren. Ergo skal man have et alternativ parat i form af eksempelvis en varig kostomlægning.

Mit eget program “Naturlig Slankekur” kan kombineres med Atkins eller bruges som et fornuftigt alternativ. Du kan få adgang til det med det samme ved at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev.